• Verhoog je focus: waarom water drinken telt

Verhoog je focus: waarom water drinken telt

Een eenvoudige manier om jouw efficiëntie te verhogen gedurende de werkdag is eigenlijk heel simpel: drink voldoende water. In dit artikel bespreken we waarom water drinken op het werk belangrijk is en geven we praktische tips. Zo blijf jij gehydrateerd!  

Helder denken: Een goed gehydrateerd lichaam zorgt voor een gezonde hersenfunctie. Uitdroging kan leiden tot verminderde cognitieve vaardigheden, concentratieproblemen en een verminderde alertheid. Door voldoende water te drinken, houd je je hersenen scherp en behoud je je denkvermogen gedurende de hele werkdag. 

Meer energie: Gebrek aan water kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie. Dit kan je productiviteit verminderen en ervoor zorgen dat je werkzaamheden vertragen. Het drinken van water helpt je energieniveau op peil te houden en voorkomt een middagdip. 

Minder stress: Onderzoek heeft aangetoond dat uitdroging de aanmaak van stresshormonen kan verhogen. Stress is een factor die ervoor zorgt dat je minder productief bent.  Door gehydrateerd te blijven, kun jij  je rust bewaren op drukke werkdagen. 

Betere prestaties: Water drinken zorgt er ook voor dat je fysieke prestaties verbeteren. Een goed gehydrateerd lichaam functioneert beter, wat vooral belangrijk is als je fysiek werk verricht. 

Wij weten dat het niet altijd makkelijk is om voldoende te drinken, maar hebben wel tips om het makkelijker te maken: 

  1. Houd altijd een herbruikbare waterfles binnen handbereik op je werkplek. Dit dient als een herinnering om regelmatig een slokje water te nemen. 
  2. Stel doelen in op een app of smartwatch voor de hoeveelheid water die je per dag wilt drinken en houd je voortgang makkelijk bij. Dit kan bijvoorbeeld zijn om elke twee uur een glas water te drinken.  
  3. Wen jezelf de gezonde gewoonte aan om een glas water bij je lunch op het werk te drinken.  
  4. Kies voor de afwisseling ook eens voor (kruiden)thee of waterrijke snacks, zoals komkommer of watermeloen.  
  5. Als manager kun je een gezonde werkomgeving bevorderen door werknemers aan te moedigen waterflessen mee te nemen, werkfruit aan te bieden en regelmatig te pauzeren voor een drinkpauze. 

Door kleine veranderingen in je dagelijkse routine aan te brengen en bewust te zijn van je waterinname, kun je je effectiviteit en productiviteit op de werkvloer aanzienlijk verhogen.  

Een fijne werkdag gewenst! En p.s., pak na het lezen van dit artikel direct een lekker glas water zodat je er weer vol tegen aan kan!