• Leidingwater vakantielanden

Hoe is het leidingwater op jouw vakantiebestemming?

De zomervakantie is weer aangebroken, en dat betekent voor veel mensen op vakantie in een ander land. Maar hoe is het leidingwater op jouw favoriete bestemming? Kun je het wel drinken en is het anders qua smaak dan we gewend zijn? Wij zochten het voor je uit! 

België
Als je van plan bent om in de vakantieperiode een bezoekje te brengen aan ons buurland, dan kun je het leidingwater zonder gevaar voor je gezondheid drinken. Toch kan het water wat anders smaken dan in Nederland. Dit komt door de lichte chloorsmaak wat het leidingwater in België kan hebben. Het gebruik van chloor in het kraanwater verschilt per regio, maar is minimaal. 

Luxemburg
Ook in Luxemburg is het kraanwater veilig om te drinken. Het leidingwater is van uitstekende kwaliteit en heeft, net als in Nederland, weinig tot geen bijsmaak. 

Duitsland
Door de hoeveelheden kalk in het grondwater, kan het kraanwater in Duitsland troebel zijn. Toch is dit niet schadelijk voor je gezondheid en kun je leidingwater dus veilig drinken in Duitsland. 

Spanje
Het kraanwater in Spanje heeft een geur en smaak van chloor. Veel mensen kiezen daarom voor water uit flessen. Maar de minimale hoeveelheid chloor die wordt gebruikt om het water te reinigen, heeft geen invloed op je gezondheid. Je kunt het dus veilig drinken.

Frankrijk
Afgelopen jaren is de kwaliteit van het water in Frankrijk sterk verbetert. Net als in Spanje, wordt het met een minimale hoeveelheid chloor gereinigd. Het water is daardoor vrij van bacteriën en kun jij met een gerust hart drinken. 

Griekenland
In Griekenland bevat het leidingwater chloor, waardoor veel mensen de voorkeur hebben voor flessenwater. Maar ook hier is de hoeveelheid minimaal en is het kraanwater dus veilig te drinken. 

Italië
Net als in andere vakantielanden bevat het leidingwater in Italië een kleine hoeveelheid chloor. Veel Italianen kopen daarom flessenwater, met een hoop afval als gevolg. Maar het kraanwater in Italië is veilig te drinken. Veel Italiaanse waterbedrijven promoten het kraanwater. Zo staan er op veel toeristische plekken fonteinen met drinkwater. Ideaal voor een warme vakantiedag!

Portugal
Het leidingwater in Portugal bevat veel kalk en ijzer. Smaken verschillen, maar je kunt het kraanwater veilig drinken. 

Turkije
In Turkije is het af te raden om kraanwater te drinken. Er wordt hier veel chloor gebruikt om het kraanwater goed schoon te houden. Het is daarom beter om in Turkije flessenwater te drinken. 

Oostenrijk
Het kraanwater in Oostenrijk is van goede kwaliteit en daarom goed drinkbaar. Leidingwater wordt goed gezuiverd en bevat, vooral in de Alpendorpjes, essentiële mineralen. 

 

In de volgende plaatsen moet je oppassen met het drinken van kraanwater: 

  1. Albanië
  2. Armenië
  3. Azerbeidzjan
  4. Wit-Rusland
  5. Bosnië en Herzegovina
  6. Bulgarije
  7. Cyprus
  8. Hongarije
  9. Georgië
  10. de Griekse eilanden
  11. Kazachstan
  12. Kosovo
  13. Moldavië
  14. Montenegro
  15. Roemenië
  16. Servië
  17. Oekraïne

'Onveilig' kraanwater
Als leidingwater als 'onveilig' wordt beschouwd, betekent dit niet gelijk dat het water echt vies of vervuild is. Vaak is het onveilig omdat wij als toeristen niet dezelfe immuniteit hebben als de lokale bevolking. Wanneer je twijfelt aan de veiligheid van het kraanwater in een vakantieland, is het daarom aan te raden om flessenwater te drinken. Zo voorkom je dat je ziek wordt. 

Meer dan alleen drinken
Wanneer je op een vakantiebestemming bent waar het water onveilig is of je twijfelt aan de kwaliteit van het water, is het slim om niet alleen op het drinken van het kraanwater te letten. Er zijn namelijk meerdere manieren waarop je onveilig water binnen kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het poetsen van de tanden met kraanwater, het wassen van groenten en fruit, het gebruik van ijsblokjes in je drankje en zelfs douchen. Twijfel je tijdens een bezoekje aan het terras aan de veiligheid van het leidingwater? Het bestellen van alcoholische- en frisdranken is op elk continent veilig!