• Rapporteren over impact op mens en milieu

Rapporteren over impact op mens en milieu

Met de komst van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) worden steeds meer bedrijven verplicht te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Het maakt onderdeel uit van de ‘Green Deal’, de afspraken tussen alle Europese overheden, bedrijven en andere maatschappelijke instanties om onze impact op klimaatverandering te verminderen met als doel een klimaatneutraal Europa in 2050.

CSRD: waarom in het leven geroepen

De CSRD is de uitwerking van de Green Deal en een uitbreiding van de NFRD (Non-Financial Reporting Directive), de bestaande Europese richtlijn rondom duurzaamheidsverslaglegging. In vergelijking met de NFRD is de CSRD gedetailleerder en van toepassing op vier keer zoveel meer bedrijven in de EU. Hiermee worden steeds meer bedrijven verplicht te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Dit moet zorgen voor meer transparantie over en een betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie. Bedrijven kunnen onderling beter vergeleken worden door een gestandaardiseerde duurzaamheidsverslaggeving, met name op het gebied van milieuvriendelijkheid.

 

Voor wie gaat de CSRD gelden?

De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor bedrijven die nu vallen onder de NFRD en vanaf 2025 ook voor grote bedrijven die daar nu nog niet onder vallen. Deze bedrijven voldoen aan minimaal twee van de drie onderstaande criteria:

  1. Meer dan 250 medewerkers
  2. Per jaar meer dan 40 miljoen euro omzet 
  3. Op de balans staat meer dan 20 miljoen euro 

Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven gaat de CSRD vanaf 1 januari 2026 gelden en voor niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven wordt gekeken naar een lichtere variant die voor hen beter uitvoerbaar is. Uiteindelijk gaat de CSRD voor alle bedrijven gelden.

 

Waar gaat de CSRD over?

De CSRD bestaat uit de drie pijlers: ‘Environment’, ‘Social’ en ‘Governance’. Afgekort ESG.

Environmental

Social

Governance

Klimaatverandering

Eigen medewerkers

Goed bestuur, risicomanagement en interne controle

Vervuiling

Medewerkers in waardeketen

Zakelijk gedrag

Water en mariene hulpbronnen

Getroffen gemeenschappen

 

Biodiversiteit en ecosystemen

Consumenten en eindgebruikers

 

Grondstofgebruik en circulaire economie

 

 

 Inhoudelijk gaat het om de volgende zaken:

  1. De manier waarop duurzaamheidsaspecten de prestatie, positie en ontwikkeling beïnvloeden.
  2. De effecten die zij hebben op mens en milieu.

Doordat er vanuit twee verschillende perspectieven wordt gekeken, ''van buiten naar binnen'' en ''van binnen naar buiten'', wordt er ook wel gesproken van dubbele materialiteit.

  1. Het meten van lange termijn doelstellingen;
  2. Naast financiële informatie over immateriële zaken neemt de richtlijn ook niet-financiële indicatoren zoals sociaal kapitaal op;
  3. Een verplichte externe accountantscontrole door een onafhankelijke partij.

 

Samen stappen maken richting duurzaamheid

Als bedrijf komt er met deze nieuwe richtlijn veel werk op je af. Daarnaast betekent het dat je misschien nog niet eerder zo breed hebt gerapporteerd, en dat nu moet gaan inrichten. Bedrijven doen er gemiddeld een jaar of twee over om de benodigde informatie te verzamelen. Daarom is het verstandig om voorbereid te zijn op de veranderingen die gaan komen.

Wij begrijpen dat het nemen van duurzame stappen een impact heeft op je organisatie en we ondersteunen daar graag bij. Als duurzame facilitaire partner berekenen wij jaarlijks met Ological jouw bijdrage aan een duurzame samenleving op basis van de bespaarde CO₂-emissie, waterbesparing, energiebesparing en cellulosebesparing. We kunnen de besparing berekenen voor de toilethygiëne, waterkoelers en cupwashers binnen je organisatie. Zo kunnen wij je ondersteunen bij de invulling van MVO doelstellingen, die onderdeel vormen van de CSRD rapportage. 

Meer weten? Neem contact met ons op