De samenwerking tussen SCOOLWATER en Sjoske Tuinstra

#méérdanlogisch.

Samen voor een gezondere toekomst

“SCOOLWATER focust zich op de doelgroep jongeren en motiveert ze om meer gezond kraanwater te drinken. Als sporter weet ik hoe belangrijk het drinken van voldoende water is, en ik hoop dat ik via de SCOOLWATER campagne meer jongeren kan motiveren om ook te kiezen voor het drinken van water.”
– Sjoske Tuinstra

Samen met Sjoske Tuinstra, regerend Nederlands Kampioen Kitesurfen, zet Ological zich actief in om scholen te ondersteunen bij de overstap naar het drinken van leidingwater. We bundelen onze krachten om sportief en gezond gedrag te stimuleren onder jongeren, waarbij het drinken van water centraal staat.

Ontdek hieronder de motivatie van Sjoske om samen met SCOOLWATER te werken aan een gezondere toekomst.

Bekijk ook de SCOOLWATER Instagrampagina

Wat voor rol speelt water in jouw leven?
Water is voor mij enorm belangrijk. Zowel voor mijn gezondheid als voor mijn passie, kitesurfen. Zonder water geen veld om op te spelen: om te kunnen kitesurfen heb je natuurlijk water nodig. Ik woon zelf dan ook aan zee. Het geluid van de golven en de immense grootte van de uitgestrekte zee geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid en ruimte. Ik hou er van om de golven te trotseren met mijn kite en board.

Daarnaast is schoon en voldoende drinkwater natuurlijk ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Ons lichaam heeft water nodig om te kunnen leven. Het reguleert onze lichaamstemperatuur, spoelt alle giftige stoffen uit ons lijf en helpt voor een goed werkend brein. Vooral tijdens het sporten is het belangrijk om voldoende water te drinken. Als je sport en zweet verliest je lichaam veel water, stijgt je lichaamstemperatuur en droogt je lichaam uit. Het is daarom extra belangrijk om na het sporten genoeg water te drinken om die voorraad weer aan te vullen. Ik drink zelf eigenlijk vooral kraanwater en geen suikerhoudende drankjes. Als ik behoefte heb aan een smaakje voeg ik wat munt of citroen toe. Lekker verfrissend!

Waarom is het concept van SCOOLWATER, gezond drinkwater beschikbaar stellen en motiveren op scholen, zo belangrijk voor jou?
Tegenwoordig zie je zo veel jongeren die vooral frisdrank drinken en dus veel suiker binnen krijgen. Dit vergroot de kans op overgewicht en is slecht voor het gebit. Ik vind het daarom erg belangrijk om meer aandacht te besteden aan het drinken van gezond kraanwater, vooral omdat we in Nederland verwend zijn met kraanwater van hoge kwaliteit! Daarnaast is het ook beter om kraanwater te drinken in plaats van water uit een plastic flesje. Plastic vervuiling in rivieren, oceanen en de natuur is een ernstig probleem. Ik zet me daarom graag in voor het promoten van gekoeld kraanwater om het onnodige gebruik van plastic te verminderen.

SCOOLWATER focust zich op de doelgroep jongeren en motiveert ze om meer gezond kraanwater te drinken. Als sporter weet ik hoe belangrijk het drinken van voldoende water is, en ik hoop dat ik via de SCOOLWATER campagne meer jongeren kan motiveren om ook te kiezen voor het drinken van water.

Wat is jouw eigen ervaring met drinkwater tijdens jouw schooltijd?
Toen ik op de middelbare school zat had ik altijd een fles water bij me. In Nederland hebben we lekker kraanwater, vind ik. Echter, is het niet iets wat werd gepromoot in mijn schooltijd en zag ik veel van mijn klasgenoten weinig tot geen water drinken, maar juist suikerhoudende drankjes. In mijn schooltijd was het wel normaler om een goede drinkfles te gebruiken in plaats van plastic wegwerpflesjes.

Ik hoop dat met SCOOLWATER de scholieren van nu gestimuleerd worden om een herbruikbare fles te gebruiken en meer kraanwater te drinken.

Hoe denk je dat jij het juiste beeld aan de jeugd uit kunt dragen?
Ik denk dat sport jongeren bij elkaar brengt en inspireert. Daarnaast heb ik als sporter een groot bereik via sociale media. Waar ik over post is wat mijn volgers te zien krijgen. Ik vind het daarin belangrijk om gezonde keuzes en een duurzame sportieve leefstijl te promoten. Ik hoop hiermee als sporter jongeren te inspireren om meer te bewegen en gezonde keuzes te maken rondom voeding, met een focus op water drinken.

Wat hoop jij te bereiken met je samenwerking met SCOOLWATER?
Met deze samenwerking hoop ik vele jongeren op scholen door heel Nederland te bereiken om waterbewustzijn te creëren, en een sportieve en gezonde leefstijl te promoten.

Wil je nog iets meegeven aan de leerlingen?

  • Ga elke dag minimaal een uur naar buiten!
    De zomer komt er weer aan en er zijn zo veel activiteiten buiten te doen. Pak je voetbal, skateboard, SUP of fiets en ga lekker actief de natuur in met vrienden.
  • Drink voldoende water.
    Ons lichaam en daarmee ook ons brein bestaat voor een groot deel uit water. We zijn hier afhankelijk van. Ook je spieren, huid en organen hebben constante toevoer van water nodig. Zodra we veel water verliezen raken we ook onze focus kwijt en worden we sneller vermoeid. Kortom, je productiviteit gaat achteruit als je niet voldoende drinkt. Zorg er daarom voor dat je zo’n 2 liter water per dag drinkt!