• Zijn leidingwaterkoelers duurzamer dan tonnenkoelers?

Zijn leidingwaterkoelers duurzamer dan tonnenkoelers?

We worden ons steeds bewuster van onze invloed op het milieu en proberen waar mogelijk te kiezen voor een groen alternatief – ook op kantoor. Maar het is soms lastig om te zien hoeveel verschil één keuze al kan maken. Daarom zetten wij dit verschil graag voor je uit in getallen, aan de hand van de milieubesparing van een leidingwaterkoeler ten opzichte van een tonnenkoeler.

Duurzaamheid speelt een steeds centralere rol op kantoren, scholen, zorginstellingen, restaurants, en showrooms. Bedrijven ontwikkelen steeds meer bespaardoelen en investeren in duurzame oplossingen om deze doelen te behalen, zoals het gebruik van leidingwaterkoelers in plaats van tonnenkoelers. Maar hoe meet je of je duurzame oplossing wel echt bijdraagt aan het behalen van deze doelen?

Als koploper op het gebied van duurzame facilitaire oplossingen en watervoorzieningen, met name door de inzet van onze leidingwaterkoelers, heeft Ological een onderzoek uit laten voeren naar de milieubesparing van leidingwaterkoelers ten opzichte van het gebruik van tonnenkoelers. Binnen dit onderzoek werd milieubesparing gedefinieerd aan de hand van vier criteria:

  1. CO₂-uitstoot
  2. Waterverbruik
  3. Grondstoffenverbruik
  4. Energieverbruik

Het verschil in uitstoot en verbruik tussen een leidingwaterkoeler en tonnenkoeler werd gebaseerd op de productie, de service, het vervoer en de recyclemogelijkheden behorende bij beide producten. Hierbij is het verschil bekeken in uitstoot voor het verkrijgen van slechts 1 liter drinkwater op Nederlandse kantoren.

CO₂-uitstoot
Uit het onderzoek blijkt dat de CO₂-uitstoot van een tonnenkoeler voor 1 liter drinkwater wel 0,697 kilogram meer bedraagt dan de CO₂-uitstoot van een leidingwaterkoeler. Dit valt te verklaren door het feit dat tonnenkoelers veel productie- en transportprocessen vereisen. Naast de productie van de automaat, moeten namelijk ook frequent tonnen geproduceerd en gevuld worden. Na deze productie, moeten de zware tonnen ook nog naar locaties vervoerd worden, wat frequent gebeurt door middel van vrachtwagens die veel CO2 uitstoten. Dit vervoer blijft ook niet eenmalig, omdat de tonnenvoorraad aangevuld moet worden en gebruikte tonnen afgeleverd moeten worden. Tot slot zorgt ook het recyclingproces van deze plastic tonnen voor een nodige portie CO₂-uitstoot. Vergelijk dit met leidingwaterkoelers die enkel uitstoot veroorzaken met de eenmalige productie van de koelers, en vervolgens direct op de waterleiding aangesloten kunnen worden en dus geen verder transport nodig hebben. Bovendien maakt Ological bewust gebruik van servicebussen met een lage uitstoot en geoptimaliseerde serviceroutes. Zo weten de leidingwaterkoelers van Ological de CO₂-uitstoot in vergelijking met tonnenkoelers dus fors te verminderen.

Waterverbruik
Het onderzoek toont aan dat bij de productie van tonautomaten en leidingwaterkoelers eenzelfde hoeveelheid water verbruikt wordt. Echter, bij het vullen en schoonmaken van de tonnen voor tonnenkoelers gaat ook veel water verloren, evenals bij de productie van deze tonnen, die nog los van de automaten gemaakt moeten worden. Als gevolg van dit verschil verbruiken tonnenkoelers voor het verkrijgen van 1 liter drinkwater 0,739 liter water meer dan bij het gebruik van een leidingwaterkoeler, waarbij de directe aansluiting op de waterleiding overbodige vulling en schoonmaak- en productielasten voorkomt.

Grondstoffenverbruik
Verder laat het onderzoek zien dat bij het gebruik van een tonnenkoeler 0,061 liter aardolie meer verbruikt wordt dan bij het gebruik van een leidingwaterkoeler. De tonnenkoeler is ook hier een grotere vervuiler door het gebruik van de losse tonnen die los geproduceerd en getransporteerd moeten worden, waar veel grondstoffen aan te pas komen. Bovendien kunnen de tonnen maar een beperkt aantal keer hergebruikt worden, voordat deze afgevoerd moeten worden voor recycling. Dat leidt tot een toename in grondstoffenverbruik in vergelijking met leidingwaterkoelers die langer meegaan en op eenzelfde manier gerecycled kunnen worden als tonautomaten. Zo worden wederom extra lasten vermeden door het gebruik van plastic tonnen overbodig te maken en maakt een kleine aanpassing een groot verschil.

Energieverbruik
Tot slot toont het onderzoek ook aan dat het gebruik van een tonnenkoeler 1,027 kWh meer verbruikt dan het gebruik van een leidingwaterkoeler. Ook dit zit in de productie van de tonnen, waarbij veel plastic gebruikt wordt. Bovendien kost ook hier het vullen van de tonnen de nodige portie energie. Leidingwaterkoelers ervaren deze lasten niet, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van losse tonnen.

De feiten op een rij
Al met al, zorgen leidingwaterkoelers voor een lagere uitstoot op alle vier criteria: 

Gemeten criteria>

Milieubesparing per gedronken liter water uit een leidingwaterkoeler.

CO₂ uitstoot

0,697 kilogram CO₂ uitstoot per gedronken liter water

Waterverbruik

0,739 liter waterverbruik per gedronken liter water

Grondstoffenverbruik

0,061 liter aardolie verbruik per gedronken liter water

Energieverbruik

1,027 kWh per gedronken liter water


Benieuwd hoeveel je kunt besparen per dag? Bekijk de (gemiddelde) gegevens per bedrijfsgrootte:

Bedrijfsgrootte

Milieubesparing per dag

 

10 medewerkers

13,94 kilogram CO₂-uitstoot

14,78 liter waterverbruik

1,22 liter aardolie verbruik

20,54 kWh

 

50 medewerkers

69,7 kilogram CO₂-uitstoot

73,9 liter waterverbruik

6,1 liter aardolie verbruik

102,7 kWh

 

150 medewerkers

209,1 kilogram CO₂-uitstoot

221,7 liter waterverbruik

18,3 liter aardolie verbruik

308,1 kWh

 

250 medewerkers

348,5 kilogram CO₂-uitstoot

369,5 liter waterverbruik

30,5 liter aardolie verbruik

513,5 kWh

 

Het gebruik van plastic tonnen bij tonnenkoelers zorgt dus voor grotere lasten op het milieu, die met gemak vermeden kunnen worden. De inzet van leidingwaterkoelers, gecombineerd met de groene service en levering van Ological, kan daarom dienen als dé duurzame oplossing voor het behalen van bespaardoelen. Gecombineerd met de kostenefficiënte oplossingen die Ological biedt, maakt het de keuze voor een leidingwaterkoeler van Ological #Méérdanlogisch.

Klaar om over te stappen op een duurzame leidingwaterkoeler? Bekijk hier ons assortiment!

Heb je vragen, ben je benieuwd hoeveel jij kunt besparen, of wil je meer weten over dit onderzoek? Neem contact op met ons team. Wij staan je graag bij met een persoonlijk advies.