• 22 maart 2023: Wereldwaterdag!

22 maart 2023: Wereldwaterdag!

Woensdag 22 maart is Wereldwaterdag. Deze dag is in het leven geroepen om veranderingen in de water- en sanitaire crisis teweeg te brengen. Wij vertellen je alles over Wereldwaterdag en wat je zelf kunt doen om mee te helpen.

De doelstelling achter de Wereldwaterdag is: zorgen dat iedereen beschikt over het duurzame beheer van water en sanitaire voorzieningen. We liggen ernstig achter op schema om aan dit doel te voldoen, de trieste realiteit is namelijk dat miljarden mensen, talloze scholen, beschrijven, gezondheidscentra, boerderijen en fabrieken niet over veilig water en toiletten beschikken. Er is dus meer actie nodig om veranderingen te versnellen.

Waarom is Wereldwaterdag belangrijk?
Bij Ological vinden wij Wereldwaterdag belangrijk, omdat water drinken goed is voor je gezondheid en vitaliteit. We bieden daarom wateroplossingen op maat voor jouw bedrijf aan. Gelukkig kunnen we in Nederland genieten van veilig en schoon leidingwater. Onze leidingwaterkoelers promoten het gezonde gedrag door de keuze om lekker koel water te drinken aantrekkelijker te maken. Daarnaast zijn onze wateroplossingen ook duurzamer, doordat ze direct aangesloten worden op de waterleiding en hierdoor vervoer van water in plastic flessen overbodig is.

Tips
Ook jij kunt bijdragen aan de water- en sanitaire crisis, door bijvoorbeeld water te besparen. Op kantoor kun je het directe en indirecte waterverbruik van jouw bedrijf verminderen. Wij geven tips:

  1. Bied meer plantaardig eten in de bedrijfskantine aan. Plantaardige producten hebben een kleinere (water)voetafdruk dan dierlijke producten. Zo is de watervoetafdruk van een ons rundvlees al 1.550 liter.
  2. Stimuleer je personeel en collega’s om zo min mogelijk eten weg te gooien. Een Nederlander gooit gemiddeld 34 kilo voedsel per jaar weg. Dit is zonde van alle energie en water die erin gestopt is om dat eten te produceren.
  3. Let bij het kopen van bedrijfskleding op het materiaal, katoen en zijde scoren het hoogst met betrekking tot waterverbruik. Een katoenen T-shirt kost bijvoorbeeld al 2.700 liter water.
  4. Geef je bedrijfskleding een tweede leven door het bijvoorbeeld te doneren in een kledingbak.
  5. Een vaatwasser bespaart zo’n 1 à 1,5 liter water per keer, in vergelijking met afwassen. Investeer in een zuinige vaatwasser, nieuwe vaatwassers zijn vaak zuiniger dan oudere. Controleer hiervoor het label van de vaatwasser. Gebruik vervolgens het energiezuinige programma.
  6. Gebruik een quooker. Hiermee voorkom je dat je personeel onnodig teveel water verbruikt met het koken van water in een pannetje op het fornuis of een waterkoker.

Watervoetafdruk
Bijna 95% van al het water dat wij verbruiken zit in alledaagse producten. Denk hierbij aan een bakje koffie, katoenen kleding of eten zoals vlees. Dit wordt ook wel indirect waterverbruik genoemd. Alles bij elkaar verbruikt een Nederlander 1,5 miljoen liter water per jaar, zonder direct water te gebruiken. Het verborgen waterverbruik wordt weergegeven in de watervoetafdruk. Dit begrip wordt wereldwijd gebruikt om de hoeveelheid onzichtbaar water van producten te berekenen.

Het concept watervoetafdruk is echter niet waterdicht, feit is namelijk dat duurzaam en niet-duurzaam waterverbruik samen gemeten wordt. Het is dus niet direct meetbaar of het aantal liter water verbruik afkomstig is in gebieden waar waterschaarste dreigt, of uit gebieden waar dit geen dreiging vormt.

In dat laatste geval is een hoge voetafdruk namelijk helemaal niet erg. Zo groeit cacao in natte tropische zones waar geen watertekort is en importeert Nederland veel voedsel uit Duitsland, dat daar met regenwater groeit. Dit wil niet zeggen dat de watervoetafdruk onzinnig is, want het geeft ons wel zicht op handige cijfers. Maar in de hoeveelheid waterverbruik achter een product, is vooral belangrijk om te kijken naar kunstmatig onttrokken water. 

Wereldwaterdag in Nederland
In Nederland bestaat Wereldwaterdag uit een driedaags festival, waarin water-gerelateerde evenementen worden georganiseerd. Zo is er op 22 maart jaarlijks een Rivierschoonmaak. In elke provincie gaan vrijwilligers aan de slag met het schoonmaken van één rivier. Verschillende provincies bieden deze harde werkers zelfs steun door middel van een samenwerking met de gemeente en waterschappen.

Daarnaast vindt er een Dichtfestival, Schoon Water Feest en een Filmfestival plaats. Kijk op www.wereldwaterdag.nl voor alle activiteiten en informatie over Wereldwaterdag 2023.